Scooter kopen? Dit is het verschil tussen een snorscooter en een bromscooter

Ga je een scooter kopen, dan heb je een aantal keuzes te maken. Als je geen motorscooter nodig hebt en ook geen motorrijbewijs wilt halen, dan kun je kiezen voor een snorscooter of een bromscooter. De keuze kan lastig zijn, want deze twee scootertypen hebben veel gemeen. Lees daarom de onderstaande informatie goed door, zodat je je geld juist investeert.

De verschillen

Er zijn enkele verschillen tussen snor- en bromscooters. Snorscooters worden als snorfietsen geclassificeerd met een scooter uiterlijk. Bromscooters, daarentegen, zijn echte scooters en kunnen geen fietsen meer worden genoemd. De overige verschillen vind je hier.

  • De maximumsnelheid: snorscooters kunnen maximaal 25 kilometer per uur bereiken terwijl bromscooters 45 kilometer per uur kunnen halen.
  • Het nummerbord: snorscooters hebben een blauw kenteken en bij bromscooters zijn deze geel.
  • De verzekeringspremie: voor een snorscooter betaal je maandelijks iets minder aan verzekeringskosten dan voor een bromscooter.
  • Helm: als je op een snorscooter rijdt heb je geen helm nodig, terwijl deze bij een bromscooter wel verplicht gedragen moet worden.
  • De verkeersregels: met een bromscooter mag je niet op alle fietspaden rijden, maar met een snorscooter mag dit bijna altijd wel.

De overeenkomsten

Het grootste verschil tussen de snor- en de bromscooter zit hem dus in de snelheid. Daarnaast zijn er ook een aantal overeenkomsten tussen de twee. Zo zien ze er hetzelfde uit en betaal je voor beide een soortgelijke prijs. Ook het benzineverbruik is nagenoeg gelijk. En aangezien beide dezelfde motor hebben, kun je er ook vanuit gaan dat de periodieke onderhoudskosten op hetzelfde neerkomen.  

Een snor- of bromscooter kiezen?

Als je moet beslissen welk type scooter je wilt kopen, vraag je dan af wat je ermee wilt. Als je graag wat sneller wilt rijden, dan is een bromscooter het beste. Voor rustgevende plezierritjes of ritjes waarbij je geen haast hebt is een snorscooter ideaal. Snorscooters kies je als alternatief voor de fiets terwijl bromscooters meer tussen de fiets en de auto in kunnen worden geplaatst. De keuze tussen de twee is uiteindelijk natuurlijk aan jou.