Motorjas – stoer, sterk en stijlvol 

Als motorrijder dien je te beschikken over gepaste motorkledij. De jas heeft daarbij een hoofdrol. Een goede jas is zeer weerbestendig en heeft ‘ingebouwde’ pads die beschermend werken bij een ongeluk of val. Zo’n jas ademt, vaak door toepassing van het membraan Gore-Tex. Zo ventileert hij goed terwijl hij toch winddicht blijft. Vaak heeft een motorjas een voering die je op winterdagen in kunt ritsen. Je kunt natuurlijk een fraaie jas kopen en daarmee in je hatchback gaan rijden. Maar een motorjack kopen heeft pas echt zin als je graag op twee wielen de wereld in schiet. Ga je een jas kopen, dan krijg je met vijf dingen van doen: 

• Seizoensgebondenheid 

• Materiaalkeuze 

• Protectie 

• Stijlen 

• Pasvorm 

Drie seizoenen voor de motorjas 

Niet elke motor gaat vanaf november in winterslaap. Er zijn genoeg bikers die het gehele jaar door hun asfaltvreter van stal halen. Soms moet dat zelfs, bijvoorbeeld als je met de motor tussen je huis en het werk pendelt. Bij anderen is de motor meer een zomerse toevoeging van lekker buiten op pad gaan. Een echte zomer is voor motorrijders pas feit als het kwik rond de 30 graden schommelt. Daaronder wil de rijwind de boel snel afkoelen. Van een echte zomerjas heb je in Noordwest-Europa dus niet zoveel weken plezier, hoewel de klimaatverandering natuurlijk wel gestaag doorgaat. Een gewone motorjas leent zich goed vanaf een graad of 12 tot ca. 26 graden. Er zijn dan ook genoeg dagen buiten de zomer dat je zo’n jas kunt aantrekken. Is het toch iets te koud? Dan rits je gewoon een voering in de jas. Tussen november en april grijp je toch snel naar een wat warmere winterjas die bekleed kan zijn met Gore-Tex.  

Wordt het leer of toch textiel? 

De eerste gedachte bij het begrip motorjas leidt al snel tot het beeld van zo’n glad, sportief, vaak zwart leren jack. Een jas met letterlijk gewicht die vrij strak om het lichaam past. De slijtvastheid van leer is een beschermende pré mocht je over het asfalt schuiven na een val. Maar in hartje zomer voldoet leer niet echt omdat het dan te zwaar aanvoelt en teveel afsluit. Een exemplaar van ademend leer kan dan helpen. Maar velen verkiezen op warme dagen een textiel jas. Dit type jas is veelal gelaagd zodat je er voeringen in en uit kunt ritsen. Meestal zijn ze ook voorzien van ademende membranen zodat je zweet snel een weg naar buiten kan vinden maar de regen geen vat op je lijf krijgt. Leer of textiel, beide stoffen herbergen pads, protectoren die een eventuele val enigszins opvangen. 

Stijlvolle motorjas 

Het assortiment is groot in motorjassen. Zoek eerst maar eens online naar alle mogelijke stijlvarianten. Van toerjassen tot hippe urban jassen, van klassiekers tot hoogwaardig design. Ook motorjassen volgen de mode. Vooral vrouwelijke bikers kunnen dat waarderen. En er wordt steeds meer aan hun wensen tegemoet gekomen. 

Korte jas, lange jas 

Is een jas te royaal, dan gaat de rijwind flink tekeer in de jas. Check of je graag voorovergebogen op de motor zit. In dat geval is een motorjas die vóór iets korter is en achter verlengd, een goede keuze. Pasvorm blijft bij alle motorkleding een dingetje. Controleer of de mouwen lang genoeg zijn en hoeveel bewegingsruimte je armen hebben in de jas.